Συναισθηματική αποκατάσταση μετά από έκτρωση

Είναι συνηθισμένο έντονα και επίμονα ερωτήματα να απασχολούν μία γυναίκα μετά από έκτρωση:

  • “Ήταν τελικά η έκτρωση η σωστή επιλογή;’’
  • “Πώς θα ήταν η ζωή μου αν είχα κρατήσει το παιδί;”
  • “Θα αισθάνομαι πάντα θλίψη και ενοχές για αυτό που έκανα;”
  • “Δεν αντέχω άλλο αυτά τα όνειρα ξανά και ξανά, θέλω να απαλλαγώ!”
  • “Πότε θα σταματήσει το κλάμα; Με το παραμικρό κλαίω.”
  • “Θα το ξεχάσω ποτέ;”
  • “Υπάρχουν φορές που αναρωτιέμαι, αν όλα μου φαίνονται άχρωμα στη ζωή μου λόγω εκείνης της στιγμής… αλλά πώς είναι δυνατόν έχουν περάσει χρόνια από την έκτρωση;”

  Η έκτρωση για ορισμένους ερευνητές αποτελεί μία τραυματική εμπειρία και μάλιστα περιγράφουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις της ως «μετεκτρωτικό σύνδρομο» (Post Αbortion Syndrome).
  Άλλοι ερευνητές έχουν παραλληλίσει την έκτρωση με την απώλεια και το πένθος που ακολουθεί όταν χάσουμε έναν σημαντικό άλλο, ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Πρόκειται για έναν βάσιμο   παραλληλισμό λόγω του ότι η γυναίκα χάνει ακαριαία το έμβρυο και την σχέση που είχε αναπτύξει μαζί του τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.  Άλλωστε, η ψυχική υγεία των γυναικών οι οποίες είχαν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί προϋπάρχουν και συνυπάρχουν στις συνθήκες της ζωής της γυναίκας και αναλόγως αυξάνουν ή μειώνουν το ρίσκο να διαταραχθεί η ψυχική υγεία της, ανεξάρτητα από το πώς θα διαχειριστεί την εγκυμοσύνη της. Πιο συγκεκριμένα, σημασία έχει πώς η γυναίκα νοηματοδοτεί την εγκυμοσύνη, την έκτρωση (πχ η έκτρωση είναι απώλεια ή λύτρωση;), καθώς και την ικανότητα της να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε απόφασή της. Επίσης, σημασία έχουν μέχρι εκείνη τη στιγμή της ζωή της οι στρατηγικές διαχείρισης των συναισθημάτων που έχει αναπτύξει. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι  η τοπική και η ευρύτερη κοινωνικό-πολιτική κουλτούρα μέσα στην οποία ζει η γυναίκα. Συγκεκριμένα, η κοινή γνώμη είναι ικανή να στιγματοποίησει την κατάσταση (πχ εγκυμοσύνη σε μικρή ηλικία) ή την απόφαση της γυναίκας, και να επηρεάσει τις αποφάσεις που θα πάρει, τα συναισθήματά της και το πώς θα τα διαχειριστεί. Το κοινωνικό βάρος που φέρει στους ώμους της μία γυναίκα συνοψίζεται στη φραση: “Τι θα πει ο κόσμος;”


Ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα που εμφανίζονται μετά από έκτρωση;

(Πριν παραθέσω τα πιθανά συμπτώματα οφείλω να τονίσω ότι η έκτρωση δεν αποτελεί πάντα το αίτιο των συμπτωμάτων αυτών, έχει όμως την δυναμική ως έντονη ψυχολογική  εμπειρία να τα ενεργοποιήσει, περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο: Ποια είναι τα συμπτώματα του μετεκτρωτικού συνδρόμου (Post Abortion Syndrome); ή το άρθρο: Τι είναι το μετεκτρωτικό σύνδρομο (Post Abortion Syndrome); Υπάρχει; )

  • Έντονα συναισθήματα, όπως ενοχές, άγχος, αίσθημα κενού
  • Προβλήματα ύπνου, αϋπνία και εφιάλτες
  • Δυσκολία λήψης αποφάσεων
  • Συχνό κλάμα
  • Τάσεις αυτοκτονίας, τάσεις αυτοτραυματισμού
  • Αύξηση ανθυγιεινών συμπεριφορών, όπως η χρήση ή κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ ή φαγητού
  • Μειωμένη ικανότητα αυτοφροντίδας
  • Κατάθλιψη
  • Ανικανότητα υποστήριξης του ρόλου της μητέρας και της συζύγου, στην περίπτωση που υπάρχει οικογένεια
  • Ανικανότητα αποδόσεις στο εργασιακό περιβάλλον
  • Επιθυμία για άμεση εγκυμοσύνη, παρόλο που οι λόγοι που οδήγησαν σε έκτρωση υπάρχουν ακόμα
  • Δυσλειτουργία στη σεξουαλική της ζωή
  • Σε παιδιά που γεννιούνται μελλοντικά έχουν παρατηρηθεί αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και ασθενή σχέση μητέρας-παιδιου
  • Δυσλειτουργία στη σχέση του ζευγαριού

Εάν στα παραπάνω αναγνωρίζεται τον εαυτό σας ή στο ερωτηματολόγιο τότε ίσως να ήταν χρήσιμο να αναζητήσετε βοήθεια ή θεραπεία.


Θεραπευτική μέθοδος για την συναισθηματική αποκατάσταση μετά από έκτρωση

  Οι πρώτες μου σπουδές στη φυσικοθεραπεία μου δίνουν την δυνατότητα να κατανοήσω σε βάθος πόσο απαιτητική είναι η σωματική εμπειρία της έκτρωσης και να συνδυάσω αυτή τη γνώση με τις ψυχολογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα εκείνη τη στιγμή. Η μέθοδος που χρησιμοποιώ για την συναισθηματική αποκατάσταση μετά την έκτρωση είναι συνθετική. Συνθέτει την γνωστική αναλυτική ψυχοθεραπεία (Γ.Α.Ψ.) μαζί με την σωματικά επικεντρωμένη θεραπεία Gestalt. Η Γ.Α.Ψ. μας δίνει την δυνατότητα να αναλύσουμε με ποιον τρόπο επιδρούν στην ψυχική υγεία της γυναίκας η σχέση της με την οικογένειά της, το σύντροφο της, ακόμα και τον κοινωνικό περίγυρο. Με την σωματικά επικεντρωμένη Gestalt, εμπλουτίζεται η παραπάνω ανάλυση και μας δίνει τη δυνατότητα να πλησιάσουμε το τραυματικό γεγονός της έκτρωσης με σκοπό την επούλωση του. Έτσι δίνουμε  στο σώμα τη δυνατότητα να  «μιλήσει» για το βίωμα της  έκτρωσης, και να  πραγματοποιηθεί  επεξεργασία των  συναισθημάτων, που  δημιουργήθηκαν τη στιγμή  της έκτρωσης

  Είναι συχνό η γυναίκα να αισθάνεται μόνη μετά από μία έκτρωση έχοντας επωμιστεί το βάρος των συμπτωμάτων που έχω περιγράψει παραπάνω. Στη χώρα μας ετησίως συμβαίνουν τουλάχιστον 150.000 εκτρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι γύρω σας υπάρχουν πολλές γυναίκες με αντίστοιχη εμπειρία. Δυστυχώς, είναι συνηθισμένο να είναι λίγα τα άτομα τα οποία μπορείτε να εμπιστευτείτε και να μιλήσετε για την εμπειρία σας και τι σημαίνει για εσάς. Συνήθως λίγοι ή ακόμα και κανένας από τον κοινωνικό και οικογενειακό περίγυρο δεν είναι σε θέση να καταλάβει πραγματικά πώς αισθάνεστε μετά από έκτρωση.


  Ιδιαίτεροι προσωπικοί μου λόγοι αλλά και κλινική εμπειρία στο μετεκτρωτικό σύνδρομο με οδήγησαν στο να εμβαθύνω και να διευρύνω, τόσο τις γνώσεις μου, όσο και τις θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους για την αντιμετώπισή του.

en_USEnglish

Subscribe to the Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!