Διαχείριση χρόνου για το νοικοκυριό και την επιχείρηση (μια άσκηση σε 4 βήματα)


                                                                                                                                                                                                                                       διάρκεια ανάγνωσης, περίπου 3 λεπτά

Η μέρα έχει 24 ώρες. Είναι αδύνατο να έχει για σένα περισσότερες. Μπορείς εύκολα να τις ξοδέψεις. Μέσα από μία καθημερινή άσκηση λίγων λεπτών ίσως μπορείς να “κερδίσεις” μερικά λεπτά, ίσως και ώρες…!

Βήμα πρώτο: το πρωί (ή ακόμα καλύτερα το βράδυ της προηγούμενης μέρας) σε ένα χαρτί σχεδιάζεις το παρακάτω πινακάκι.

Βήμα δεύτερο: γράφεις σε μία λίστα τις δουλειές/εργασίες/υποχρεώσεις που έχεις να κάνεις την συγκεκριμένη μέρα πχ:

• να γράψω ένα κεφάλαιο από την εργασία μου
• να μαγειρέψω γεμιστά
• να πάω τον σκύλο μου, τον Μάκη, βόλτα
• να πληρώσω την ΔΕΗ
• να τηλεφωνήσω στον φίλο μου τον Κώστα
• να μιλήσω με τον προϊστάμενο μου για εκείνη την αύξηση
• να πάρω το παιδί μου από το σχολείο
• να πάω το αυτοκίνητο για service κτλ

Βήμα τρίτο (και το πιο ουσιαστικό!): μεταφέρεις αυτά που έχει η λίστα στα 4 κουτάκια που σχηματίζονται στο πινακάκι. Αυτή είναι και η πιο απαιτητική για σένα εργασία. Εφόσον την εξασκήσεις για καιρό, αυτή η διεργασία θα γίνεται αυτόματα.

Το πάνω αριστερά τετραγωνάκι: εκεί γράφεις τα σημαντικά και επείγοντα! Για παράδειγμα, εάν το αυτοκίνητο σου έχει μια σοβαρή ζημιά και όσο περνάει ο καιρός χειροτερεύει, άρα αυξάνει η πιθανότητα να αυξηθεί το κόστος επισκευής και συνάμα κινδυνεύει η ζωή σου, τότε είναι και σημαντικό και επείγον να επισκεφτείς το συνεργείο.

Το κάτω αριστερά τετραγωνάκι:(Όχι επείγοντα αλλά σημαντικά) Εδώ θα γράψεις την επίσκεψη στο συνεργείο, αν το αυτοκίνητο σου πλησιάζει τα χιλιόμετρα για να κάνει service (που είναι σημαντικό άλλα όχι επείγον, δεν κινδυνεύει το αυτοκίνητο σου, η τσέπη σου και η ασφάλεια σου).

Το πάνω δεξιά τετραγωνάκι:(Επείγοντα αλλά ασήμαντα) Εδώ είναι ο χώρος για να γράψεις τον λογαριασμό της ΔΕΗ ο οποίος λήγει, επείγει άλλα δεν είναι και το πιο σημαντικό πράγμα της ζωής σου!

Το κάτω δεξιά τετραγωνάκι:(Όχι επείγοντα, ασήμαντα) αυτός ο χώρος θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις ό,τι δεν είναι σημαντικό, ούτε επείγον και σου τρώει χρόνο για τον οποίο θα μπορούσες να αφιερώσεις σε πιο δημιουργικές εργασίες ή σε ξεκούραση και αναψυχή!

Προσοχή! Η παραπάνω μεθοδολογία μπορεί να εφαρμοστεί για κάθε λεπτό της ημέρας! Οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να ταξινομηθεί σε αυτό το πινακάκι. Ακόμα και το πρωινό ντουζ ή το ποτό με τους φίλους σου!

Το αν θα είναι κάτι σημαντικό ή επείγον το καθορίζεις εσύ και μόνο εσύ! Για παράδειγμα η βόλτα με το ποδήλατο μπορεί να μην είναι σημαντική ούτε και επείγουσα σήμερα…αλλά μετά από 2 εβδομάδες συνεχούς καθιστικής εργασίας μεταφέρεται ακαριαία στο πρώτο τετραγωνάκι, είναι σημαντική διότι συμβάλλει στην υγεία σου, τόσο την σωματική όσο και την ψυχολογική!

Βήμα τέταρτο: τώρα απλά ήρθε η στιγμή να δώσετε προτεραιότητα στο τετραγωνάκι με τα σημαντικά και επείγοντα (αριθμός 1)και να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα σύμφωνα με την προτεραιότητα που δείχνουν οι αριθμοί παρακάτω:

Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να ταξινομήσεις τις εργασίες σου:

Τι είναι για μένα σημαντικό στην μέρα μου; Ποιος είναι ο/οι λόγος/οι που το κάνουν σημαντικό; Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ζωή μου εάν δεν το κάνω;

Τι είναι επείγον; Ποιος είναι ο/οι λόγος/οι που το κάνουν επείγον; Τι θα συμβεί εάν δεν το κάνω σήμερα;

Για τυχόν διευκρινίσεις/σχόλια/σκέψεις θα χαρώ να επικοινωνήσετε στην φόρμα του ιστότοπου μου: www.gkekis.gr

Εύχομαι δημιουργικές και ευχάριστες στιγμές!

elGreek

Subscribe to the Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!