διάρκεια ανάγνωσης περίπου 4 λεπτά
Σε προσκαλώ να κάνεις μια άσκηση!
Φαντάσου πως είναι να έχεις λαχταρίσει την επαφή με τον/την σύντροφο σου και καθώς τον/την πλησιάζεις με μεγάλη επιθυμία να τον/την ακούς να σου λέει:
1 “Δεν σε θέλω” ή “Δεν θέλω σεξ”.
2 “Δεν σε θέλω τώρα” ή “Δεν θέλω σεξ τώρα”.
3 “Αγάπη μου ξέρεις ότι σε θέλω και σ αγαπώ, απλά τώρα έχω μεγάλη ανάγκη να ξεκουραστώ”.
Πως ένιωσες με κάθε μια διαφορετική απόκριση;
Με ποια ένιωσες άσχημα και με ποια όμορφα;
Ποια θα χρησιμοποιούσες σε περίπτωση που θέλεις να επικοινωνήσεις στον/στην σύντροφο σου ότι δεν έχεις αυτή την στιγμή διάθεση για “ερωτοτροπήματα”;
Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσω έναν αποτελεσματικό τρόπο για να επικοινωνήσεις το “δεν σε θέλω τώρα”. Αυτόν τον τρόπο μπορείς να τον χρησιμοποιείς και σε άλλες πτυχές της σχέσης σου με τον/την αγαπημένη/ο σου.
Προσοχή: ο προτεινόμενος τρόπος έκφρασης αφορά συντρόφους οι οποίοι θέλουν ο ένας τον άλλο και έχουν επιθυμία να κάνουν σεξ.
Η περίπτωση που δεν υπάρχει επιθυμία, είναι πολύ διαφορετική και χρίζει διερεύνησης, ίσως να υπάρχει ανάγκη να επικοινωνηθεί το “θέλω να χωρίσουμε” ή το “έχω ανάγκη περισσότερο να...” κοκ . Κομβικό σημείο είναι να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας ποιο από τα δύο ισχύει.
Συχνά, παρατηρούμε να ακούγεται το “δεν σε θέλω” το οποίο μπορεί να μην είναι το αυθεντικό μήνυμα της επικοινωνίας. Πολλές φορές όταν έχω απέναντι μου ένα ζευγάρι ακούω το “δεν σε θέλω” του οποίου η μετάφραση μπορεί να είναι:
“δεν σε θέλω τώρα”
“θέλω 5-10 λεπτά και μετά είμαι δικός/ή σου”
“αντιλαμβάνομαι ότι έχεις διάθεση για παιχνίδια αλλά εγώ δεν είμαι στο ίδιο επίπεδο με εσένα, τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό;”
“δεν μου αρέσει το πως με προσεγγίζεις εγώ προτιμώ…”
και άλλες πολλές…
Είναι συχνό φαινόμενο να “χάνεται” το ζευγάρι στην μετάφραση (!), να μένουν και οι δύο ανικανοποίητοι παρόλο που και οι δύο θέλουν το ίδιο πράγμα, έχουν τις ίδιες ανάγκες. Για ακόμα μία φορά η εστίαση στο “τι”, δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, όσο η εστίαση στο “πως”. Συνήθως οι σύντροφοι δυσκολεύονται να εκφράσουν την επιθυμία τους για το κάτι διαφορετικό (συχνά με τον φόβο μήπως δυσαρεστήσουν τον σύντροφο τους).
Ας δούμε το “πως” λοιπόν!
Συνειδητά ή ασυνείδητα όλα τα ζευγάρια χτίζουν την συντροφικότητα πάνω σε τελετουργικά. Τι είναι τα τελετουργικά;
Τα τελετουργικά ορίζονται ως οποιοδήποτε πρότυπα συμπεριφοράς που εκτελούνται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Παραδείγματα τελετουργικών περιλαμβάνουν το βούρτσισμα των δοντιών μας το πρωί, το πλύσιμο των χεριών πριν το δείπνο ή τον έλεγχο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το πρωί ή τα φιλιά των συζύγων για την καληνύχτα. Εκτελούνται με τακτικό και καθορισμένο τρόπο. Έχουν συνήθως δύο χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της συντροφικής σχέσης. Το πρώτο είναι η επανάληψη τους με συγκεκριμένο τρόπο και το δεύτερο ότι ο σκοπός τους, είναι να φέρνουν κοντά τους δύο συντρόφους. Μια ρουτίνα γίνεται τελετουργικό μόνο όταν έχει νόημα το οποίο συνδέεται με τη σχέση.
Προτείνω λοιπόν ένα τελετουργικό στην περίπτωση που υπάρχει η ανάγκη να επικοινωνιθεί η επιθυμία ή όχι για σεξ.
Χρησιμοποιήστε μια κλίμακα από το 1 έως το 10. Το “1” σημαίνει ότι δεν έχω καθόλου επιθυμία για σεξ τώρα, “5” πιθανό να διεγερθώ εύκολα και το “10”, “φύγαμε!”
Οπότε αν η διάθεση σας είναι στο 1 μπορείτε να πείτε: “Σ αγαπώ, αυτή τη στιγμή η διάθεση μου είναι στο 1…”. Εάν δεν είσαι σίγουρος/η τότε: “ Γλυκέ μου, τώρα η διάθεση μου είναι στο 5 ας δοκιμάσουμε να δώσουμε ένα φιλί…”.
Εκφράζουν και οι δύο σύντροφοι τον βαθμό της διάθεσης τους.
Όσο περισσότερο ακούς, κατανοείς και σέβεσαι τα ΟΧΙ του συντρόφου σου (για οποιοδήποτε θέμα μέσα στην σχέση) τόσα περισσότερα ΝΑΙ θα έχει η σχέση σου!