Πότε η επιτυχία χρειάζεται ψυχοθεραπεία;

(Όταν έχεις κάνει “τα πάντα” για να πετύχεις κάτι που λαχταράς αλλά δεν πραγματοποιείται και δεν οφείλεται στις περιοριστικές πεποιθήσεις σου)

Πολύ εύκολα μπορείς να έχεις πρόσβαση σε τεχνικές και στρατηγικές σχετικά με την επίτευξη των στόχων σου. Το διαδίκτυο κάνει πιο εύκολα από ποτέ το να έχεις τη δυνατότητα να ακούσεις online συμβουλές και τακτικές για να πετύχεις οτιδήποτε ποθείς. Τι συμβαίνει όμως όταν, ενώ τα εφαρμόζεις όλα αυτά, δεν έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις; Αναρωτιέσαι: “Τι άλλο να κάνω;”, “Τι φταίει;” ,  “κουράστηκα να δοκιμάζω!”. Θα έχεις ακούσει πιστεύω ότι αν δεν συμβαίνει κάτι στη ζωή σου το οποίο το επιθυμείς, τότε ευθύνεται η περιοριστική σου πεποίθηση σχετικά με αυτό! Για παράδειγμα αν εσύ θέλεις να βγάζεις τα χρήματα σου εύκολα χωρίς να βασανίζεσαι και μέσα σου τρέχει μία πεποίθηση ότι τα χρήματα βγαίνουν με κόπο τότε δημιουργείται μία σύγκρουση μέσα σου μεταξύ της επιθυμίας και της πεποίθησης. Αν λοιπόν προσλάβεις έναν life coach ή παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο αυτοβελτίωσης τότε θα “διαγνωστεί” η περιοριστική σου πεποίθηση και θα ανιχνευτεί και σε έναν βαθμό η προέλευση της. Πολύ πιθανό να συνειδητοποιήσεις ότι η πεποίθηση αυτή έρχεται από τα λόγια των γονιών σου οι οποίοι σου έλεγαν: “τα χρήματα έρχονται με σκληρή δουλειά και θυσίες”. Μετά από αυτή την συνειδητοποίηση στρώνεσαι στη δουλειά και ξεκινάς ένα σωρό τεχνικές ενάντια στη “βλαβερή” πεποίθησή σου. Για παράδειγμα γράφεις ατελείωτες ώρες την αντίθετη θετική πεποίθηση, κάνεις δηλώσεις στον καθρέφτη ή προσπαθείς να κρατάς ημερολόγιο με γεγονότα τα οποία αποδεικνύουν το αντίθετο. Καλά είναι όλα αυτά, και το εννοώ, πιστεύω όμως πως είναι αποτελεσματικά ως έναν βαθμό. Δεν είμαι αντίθετος προς αυτές τις τεχνικές και γενικότερα προς αυτή την προσέγγιση όμως η επιθυμία μου είναι να σε βοηθήσω να το πας ακόμα πιο μακριά. Και για να καταλάβεις τι εννοώ παρατήρησε το παρακάτω σχήμα το οποίο μετά θα στο εξηγήσω και θα σου δώσω και ένα παράδειγμα αληθινό μέσα από την θεραπευτική διαδικασία.

  Εξηγώ, στο κέντρο των ομόκεντρων κύκλων βρίσκεται ο πρώτος κύκλος ο οποίος αφορά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής κατά των οποίων ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα εύπλαστος  όπου και δημιουργούνται οι βαθύτερες εγγραφές μας. Καταγράφεται το πρωτογενές τραύμα το οποίο μπορεί να έχει να κάνει με απόρριψη, εγκατάλειψη ή υποτίμηση και δημιουργείται μία βάση υπαρξιακή. Με άλλα λόγια δομούνται τα θεμέλια για το σύνολο των απαντήσεων στην ερώτηση πώς υπάρχω μέσα στον κόσμο με τον εαυτό μου; Αν δεν υπάρξει κάποια διορθωτική εμπειρία η οποία να λειτουργήσει διορθωτικά ως προς το πρωτογενές τραύμα, τότε περνάμε σε βαθύτερες ασυνείδητες αποφάσεις για τη ζωή οι οποίες εδραιώνονται μεταξύ τριών και έξι ετών. Αν για παράδειγμα το πρωτογενές τραύμα έχει να κάνει με εγκατάλειψη τότε η βαθιά εγγραφή δεν αξίζω την αγάπη των άλλων στο δεύτερο στάδιο εγκαθιδρύεται ως μία ασυνείδητη απόφαση όλο και πιο ισχυρή η οποία στο επόμενο στάδιο εκφράζεται με πεποιθήσεις και σενάρια για τη ζωή. Συγκεκριμένα ένα σύνολο στάσεων προς τον εαυτό, τους άλλους και τον κόσμο ολόκληρο οι οποίες υπηρετούν πίστα και ακλόνητα την πεποίθηση πλέον ότι “δεν αξίζω την αγάπη των άλλων”. Η ουσία του διαγράμματος είναι να συνειδητοποιήσεις τις βαθιές ασυνείδητες ρίζες που μπορεί να έχει μία πεποίθηση. Να συνειδητοποιήσεις πως προσπαθώντας με τεχνικές όπως αυτές που έχω αναφέρει είναι σαν να κλαδεύεις ένα δέντρο ενώ η ανάγκη σου είναι να το ξεριζώσεις.

Θα αναφερθώ σε ένα παράδειγμα ενός θεραπευόμενου ο οποίος ενώ είχε προσπαθήσει μέσα από γνώση που διάβασε σε βιβλία και σε σεμινάρια αυτοβελτίωσης να αλλάξει τις πεποιθήσεις του σχετικά με το χρήμα και το πώς να δέχεται γενικότερα το καλό στη ζωή του, δεν μπορούσε να αναπτυχθεί όχι μόνο στα οικονομικά του αλλά και σε άλλα επίπεδα της προσωπικής του ζωής. Όταν στη θεραπεία του ξεκίνησε να ξεφλουδίζει “το κρεμμύδι της ύπαρξης του” συνειδητοποίησε πώς παρόλο που είναι μοναχοπαίδι βίωνε τεράστιες ενοχές για τα έξι αδέρφια του τα οποία είχαν πεθάνει κοντά στη γέννα πριν καν γεννηθεί ο ίδιος. Οι γονείς του μετά από τόσες απώλειες και τόσο πόνο που τη συνόδευε τον υποδέχτηκαν σαν τον πρίγκιπα -επιζήσαντα γιο. Στις βουτιές στο ασυνείδητο του που έκανε μέσα στη θεραπεία του ανακάλυψε πως οι ενοχές που βίωνε κάθε φορά ερχόμενος κοντά με την επιθυμία του να πάρει από τη ζωή προϋπήρχαν της γέννησης του! Ήταν σαν να τον περίμεναν στην εξώπορτα της μήτρας, να τον ακολουθούν για μία ζωή και να του θυμίζουν πως ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα στη ζωή και όταν το διεκδικεί είναι σαν να εγκαταλείπει τα έξι του αδέρφια. Φυσικά οι έξι αυτές απώλειες από τους τότε ενήλικες γονείς του αν είχαν επεξεργαστεί πλήρως συναισθηματικά τότε ο θεραπευόμενος δεν θα κουβαλούσε κανένα βάρος το οποίο θα τον εμπόδιζε να νιώσει τη χαρά να παίρνει από τη ζωή.

Κατανοώ πως είναι απαιτητικό δύσκολο και δυσπρόσιτο κανείς να φτάσει στα βαθύτερα στρώματα του εαυτού του, όμως μην χάνεις τις ελπίδες σου όταν έχεις προσπαθήσει να αλλάξεις προς το καλύτερο τον εαυτό σου και την καθημερινότητά σου γιατί πάντα υπάρχει και ένα βαθύτερο στρώμα που σε περιμένει εκεί να το προσεγγίσεις στην κατάλληλη στιγμή. Συνέχιζε να ξεφλουδίζεις το κρεμμύδι της ύπαρξης σου, φλούδα φλούδα και είμαι βέβαιος πως αν κρατήσεις και διευρύνεις αυτή την συνέπεια προς τον εαυτό σου κάποια στιγμή θα φτάσεις σε όλο και περισσότερα πυρηνικά κομμάτια και τότε ίσως τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν…ριζικά…

elGreek

Subscribe to the Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!