Συντροφικές Σχέσεις: Το θέμα δεν είναι ποτέ τα πιάτα! Το μήνυμα μου προς την γυναίκα (με σκοπό την αποκλιμάκωση των εντάσεων και δημιουργία ενός κλίματος κατανόησης στην συντροφική σχέση) Part 3

Καταλαβαίνω πραγματικά πόσο δύσκολο μπορεί να σου είναι όλο αυτό που περνάς. Πολλές φορές μπορεί να νιώθεις έντονα συναισθήματα απογοήτευσης και απελπισίας. Έχουν πέσει πολλά στις πλάτες σου (ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου δειλά-δειλά γίνεται μία αλλαγή προς την ισοτιμία) όμως έχεις φτάσει και να εργάζεσαι και να πρέπει να φροντίσεις το σπίτι και να φροντίσεις και τα παιδιά. Καταλαβαίνω πως οι ευθύνες σου είναι πολύ σημαντικές και μεγάλες. Καταλαβαίνω επίσης πόσο θυμό μπορεί να νιώθεις βλέποντας τον να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στο πατρικό του ρόλο και στο συντροφικό. Είναι σαν να ακούω κάποια σκέψη σου:  “πάλι όλα εγώ τα κάνω! τι δυστυχία τι μοναξιά!”.

Όμως σε προσκαλώ να έρθεις σε επαφή με την ανάγκη σου για στήριξη, με την ανάγκη σου να μην είσαι μόνη σου σε όλο αυτό. Σε προσκαλώ να έρθεις σε επαφή με την ανάγκη σου να σταματήσεις να είσαι αόρατη και να αρχίσεις να φαίνεσαι. Και όταν λέω να φαίνεσαι εννοώ τόσο για την εξωτερική σου ομορφιά όσο και για την εσωτερική σου ομορφιά και τον πλούτο που χαρίζεις στην οικογένειά σου.

Τότε και μόνο τότε όλο αυτό που του ακούγεται φοβιστικό, επικίνδυνο για την εικόνα του και επικριτικό μπορεί να γίνει κάπως έτσι: “αγάπη μου επέλεξα αυτή την ήρεμη στιγμή για να σου πω πόσο σημαντικός είσαι για μένα αν δεν ήσουν τόσο σημαντικός δεν θα με πονούσε τόσο πολύ η απουσία σου. Αν δεν ήσουν τόσο σημαντικός στη ζωή μου δεν θα θύμωνα τόσο πολύ όταν δεν σε έχω κοντά μου. Εσένα έχω επιλέξει να έχω ως στήριγμα στη ζωή και για αυτό σε χρειάζομαι κοντά μου. Το θέμα δεν είναι τα πιάτα, συνειδητοποιώ πως μου έχεις λείψει, μου έχει λείψει αυτή η επαφή που είχαμε εκείνο τον καιρό είτε ήσουν στο σπίτι ή μακριά ήξερα μέσα μου βαθιά ότι είσαι κοντά μου και μπορώ να στηριχτώ σε σένα και αυτό με έκανε και νιώθω γεμάτη. Συνειδητοποίησα πώς ο θυμός οι φωνές και το να σε υποτιμάω μου στερούν εσένα. Βλέπεις ίσως και εγώ δεν κατάφερα να κάνω κάτι διαφορετικό από αυτό που έμαθα μέσα στη δική μου την οικογένεια. Η ανάγκη μου είναι να σε έχω κοντά μου να στηρίζομαι σε σένα να μπορώ να μπαίνω στην αγκαλιά σου και να ηρεμώ και να με ακούς και να με καταλαβαίνεις. Δεν είναι απαραίτητο να μου βρίσκεις λύσεις, τις λύσεις θα τις βρούμε μαζί. Εγώ αυτό που θέλω από σένα είναι να με ακούς να με βλέπεις να μου λες “ναι σε καταλαβαίνω” να με κοιτάς στα μάτια και να νιώθω ότι είσαι εδώ! Τίποτα άλλο μου αρκεί και με γεμίζει να είσαι μαζί μου στο εδώ και τώρα και να σε νιώθω κοντά μου. Αυτή η ουσιαστική σου παρουσία κοντά μου με γεμίζει όσο τίποτα άλλο. Θέλω να μου πεις τι σκέφτεσαι και πώς νιώθεις με αυτά που σου λέω κι αν με καταλαβαίνεις. Αν όχι θα προσπαθήσω ξανά και ξανά μέχρι να καταφέρω να γίνω κατανοητή γιατί η σχέση μας είναι πολύ σημαντική για μένα. Τι λες λοιπόν; Θες να το δούμε διαφορετικά;”

Ο παραπάνω τρόπος είναι ένα παράδειγμα το οποίο απορρέει από την εξής αρχή: φρόντισε τον σύντροφό σου για να σε φροντίσει.

Φυσικά βασική προϋπόθεση είναι πριν φροντίσεις τον σύντροφό σου να έχεις φροντίσει τον εαυτό σου ή να έχεις μάθει να τον φροντίζεις και να είσαι σε επαφή με τις ανάγκες σου με τις επιθυμίες σου έτσι ώστε να μπορείς αυτά να τα βάλεις σε λόγια αλλά με έναν τρόπο που να είναι φροντιστικός και για το σύντροφό σου.

Και πιο συγκεκριμένα ο τρόπος που επικοινωνείς την ανάγκη σου είναι σημαντικό να:

  • Δείχνει κατανόηση ενσυναίσθηση στο πως νιώθει ο άλλος
  • Δείχνει κατανόηση προς τον εαυτό σου
  • Και θρέφει- φροντίζει την ανάγκη του άλλου (αν τον λες άχρηστο δεν θα ακούσει, αν τον λες σημαντικό οι πιθανότητες να ακούσει είναι πολύ περισσότερες (αν φυσικά είναι όντως σημαντικός για σένα και τιμάς την επιλογή σου, αρχή της αυθεντικότητας)

Με άλλα λόγια δεν πριονίζεις τα πόδια της καρέκλας που θέλεις να κάτσεις!

Έτσι θα βοηθήσεις την σχέση σου να βγει από τον φαύλο κύκλο.

Εργασία με τον εαυτό:

1)Σε προσκαλώ να διαβάζεις τα παραπάνω λόγια και να τα κάνεις πρόβα με τον εαυτό σου, να αναρωτηθείς ποια από αυτά μιλάνε για σένα. Αν κάτι από αυτά αναγνωρίσεις στον εαυτό σου τότε αυτό θα είναι αρκετό για να γίνει μια νέα αρχή μέσα σου!

2) Σε προσκαλώ να διαβάσεις και το άρθρο ( μήνυμα προς τον άντρα) και να αναρωτηθείς πως θα ένιωθες αν άκουγες αυτά τα λόγια, μήπως μέσα σε αυτά αναγνωρίζεις κάποιες δικές σου ανάγκες;

elGreek

Subscribe to the Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!