Τα 6 σημαντικότερα (μέσα σε πολλά…) συστατικά της ευτυχισμένης σχέσης

Πολύ σύντομα και περιεκτικά θα σου παρουσιάσω 6 πολύ βασικά σημεία που μέσα από έρευνες (στις παραθέτω και αυτά στο τέλος του άρθρου) έχει σημειωθεί ότι αυξάνουν την σύνδεση του ζευγαριού, την ικανοποίηση μέσα από στην σχέση και τη δυναμώνουν για την στιγμή που θα έρθουν τα δύσκολα. Φυσικά, αυτό το άρθρο μπορεί να αποτελέσει έναν οδηγό για το πού μπορείς να εστιάσεις αν επιθυμείς να αναπτύξεις μια ζεστή και απολαυστική σχέση.

1. Η επικοινωνία είναι το κλειδί: Τεράστιο κομμάτι.  Έρευνες δείχνουν ότι τα ζευγάρια που επικοινωνούν αποτελεσματικά είναι πιο πιθανό να έχουν ικανοποιητικές και μακροχρόνιες σχέσεις. Μάλιστα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που επικοινωνούν καλά έχουν 31% χαμηλότερο ποσοστό διαζυγίων. Εδώ θα σε βοηθήσει το άρθρο μου με τίτλο (Συντροφικές Σχέσεις Το θέμα δεν είναι ποτέ τα πιάτα!)

2. Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη:  Η έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον σύντροφό σου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανοποίηση από τη σχέση. Τα ζευγάρια που εκφράζουν τακτικά εκτίμηση ο ένας για τον άλλον είναι πιο πιθανό να μείνουν μαζί. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το να νιώθει κανείς ότι τον εκτιμά ο σύντροφός του ήταν ο κορυφαίος προγνωστικός παράγοντας ικανοποίησης από τη σχέση.

3. Ο ποιοτικός χρόνος έχει σημασία: Το να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί είναι ζωτικής σημασίας για την ευτυχία της σχέσης. Η έρευνα δείχνει ότι τα ζευγάρια που συμμετέχουν σε νέες και συναρπαστικές δραστηριότητες μαζί αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση. Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που έχουν καθορισμένο ραντεβού τουλάχιστον μία φορά το μήνα είναι πιο πιθανό να έχουν μια σχέση υψηλότερης ποιότητας. Όταν λέμε ποιοτικό χρόνο στην σχέση βασική προϋπόθεση είναι η προσοχή (εστίαση) σου να είναι στο εδώ και τώρα, στο πως νιώθεις με αυτό που βλέπεις και ακούς από την σύντροφο σου, στο άγγιγμα στο βλέμμα…

4. Επίλυση συγκρούσεων:  Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη στις σχέσεις, αλλά το πώς τις χειρίζονται τα ζευγάρια είναι αυτό που έχει σημασία. Η έρευνα δείχνει ότι τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν εποικοδομητικές στρατηγικές για την επίλυση συγκρούσεων, όπως η ενεργητική ακρόαση και ο συμβιβασμός, έχουν ισχυρότερες σχέσεις. Αντίθετα, τα ζευγάρια που επιδίδονται σε καταστροφικές συμπεριφορές σύγκρουσης, όπως η κριτική και η περιφρόνηση, είναι πιο πιθανό να βιώσουν δυσαρέσκεια στη σχέση.

5. Σεξουαλική ικανοποίηση: Η σεξουαλική ικανοποίηση παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική ευτυχία της σχέσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που δίνουν προτεραιότητα στη σεξουαλική οικειότητα και επικοινωνούν ανοιχτά τις επιθυμίες τους είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση. Επιπλέον, η έρευνα υποδηλώνει ότι η διατήρηση μιας τακτικής συχνότητας σεξουαλικής δραστηριότητας συνδέεται με τη σταθερότητα της σχέσης και την ευτυχία.

6. Η δύναμη της αφής:  Η σωματική στοργή είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που επιδίδονται σε συχνή και μη σεξουαλική σωματική στοργή, όπως αγκάλιασμα και κράτημα χεριών, αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση και χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

Η αγκαλιά, το κράτημα των χεριών ή τα απαλά χάδια, έχει αποδειχθεί ότι απελευθερώνει ωκυτοκίνη, που συνήθως αναφέρεται ως «ορμόνη της αγάπης». Η ωκυτοκίνη προάγει τα συναισθήματα εμπιστοσύνης, δεσμού και σύνδεσης, ενισχύοντας την αίσθηση οικειότητας μεταξύ των συντρόφων. Πέρα από τα συναισθηματικά οφέλη, η σωματική επαφή έχει επίσης αντίκτυπο φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να προωθήσει τη συνολική χαλάρωση. Ένα άγγιγμα αγάπης έχει τη δύναμη να μεταφέρει φροντίδα, υποστήριξη και καθησυχασμό στον σύντροφό σας. Ενσωματώνοντας τη σωματική στοργή στη σχέση σας, δημιουργείτε έναν θετικό κύκλο ζεστασιάς και εγγύτητας. Είναι σημαντικό να προσέχετε τις προτιμήσεις και τα όρια του συντρόφου σας όταν πρόκειται για σωματική επαφή, ο κάθε άνθρωπος βιώνει το χάδι και γενικότερα την εγγύτητα με διαφορετικό τρόπο.

Πηγές:

1) Η επικοινωνία είναι το κλειδί:

  • Amato, P. R., & Hohmann-Marriott, B. (2007). A comparison of high- and low-distress marriages that end in divorce. Journal of Marriage and Family, 69(3), 621-638.

2. Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη: 

  • Algoe, S. B., Gable, S. L., & Maisel, N. C. (2010). It’s the little things: Everyday gratitude as a booster shot for romantic relationships. Personal Relationships, 17(2), 217-233.

3. Ο ποιοτικός χρόνος έχει σημασία:

  • Aron, A., Norman, C. C., Aron, E. N., McKenna, C., & Heyman, R. E. (2000). Couples’ shared participation in novel and arousing activities and experienced relationship quality. Journal of Personality and Social Psychology, 78(2), 273-284.

4. Επίλυση συγκρούσεων:

  • Gottman, J. M., & Levenson, R. W. (1999). What predicts change in marital interaction over time? A study of alternative models. Family Process, 38(2), 143-158.
    • Gottman, J. M., & Silver, N. (1999). The Seven Principles for Making Marriage Work. Harmony.

5. Σεξουαλική ικανοποίηση:

  • McNulty, J. K., Wenner, C. A., & Fisher, T. D. (2016). Longitudinal associations among relationship satisfaction, sexual satisfaction, and frequency of sex in early marriage. Archives of Sexual Behavior, 45(1), 85-97.

 6. Η δύναμη της αφής:

  • Floyd, K., Boren, J. P., Hannawa, A. F., Hesse, C., McEwan, B., & Veksler, A. E. (2009). Kissing in marital and cohabiting relationships: Effects on blood lipids, stress, and relationship satisfaction. Western Journal of Communication, 73(2), 113-133.
elGreek

Subscribe to the Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!