Τί μπορούν να μας μάθουν οι Ινδιάνοι για την επικοινωνία;

Πριν μερικά χρόνια είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο μια ιστορία. Αναφερόταν στο πώς oι Iνδιάνοι πριν εκατοντάδες χρόνια επικοινωνούσαν αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας ένα μαγικό ραβδί. Η διαδικασία είχε ως εξής: μαζεύονταν όλοι σχηματίζοντας έναν κύκλο. Κανένας δεν είχε  καλύτερη θέση από τον άλλο αλλά ήταν όλοι ισότιμοι.  Το σύμβολο της μεθόδου ήταν  ένα πολύ ωραίο σκαλιστό ξύλινο ραβδί το οποίο περνούσε από χέρι σε χέρι. Οι κανόνες ήταν απλοί: όποιος είχε το ραβδί στο χέρι μπορούσε να μιλάει μέχρι να αισθανθεί ότι είχε γίνει απόλυτα κατανοητός. Οι υπόλοιποι δεν μπορούσαν να μιλήσουν ούτε να σχολιάσουν. Μπορούσαν μόνο να κάνουν ερωτήσεις για να διευκρινίσουν, αν χρειαζόταν, κάτι από αυτά που είχαν ακούσει. Ο κάτοχος του ραβδιού, όταν  αισθανόταν ότι έχει γίνει πλήρως κατανοητός,  έδινε το ραβδί στους άλλους. Αυτήν την μέθοδο την εφάρμοζαν όχι μόνο σε ομάδες αλλά και σε περίπτωση που δύο μέλη της φυλής έρχονταν σε σύγκρουση.

Πιστεύω ότι η ουσιαστική επικοινωνία βασίζεται στην απλότητα, την ευθύτητα και την αποδοχή. Η παραπάνω μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι εμπεριέχει και τα τρία αυτά στοιχεία.

Αυτός δηλαδή που έχει το μαγικό ραβδί στο χέρι του έχει χώρο και χρόνο να εκφραστεί ελεύθερα αισθανόμενος την αποδοχή και το ενδιαφέρον των άλλων.

Αλήθεια, πώς αισθανόμαστε την αποδοχή των άλλων;

Πολύ απλά με το να είναι απέναντι μας και να μας ακούνε για όση ώρα μιλάμε. Να είναι εκεί μόνο για μας και να διατυπώνουν ερωτήσεις ενδιαφέροντος χωρίς επικριτικά σχόλια και για να αισθανθούμε ότι τα λεγόμενα μας αξίζουν!

Η ευθύτητα είναι το επόμενο συστατικό της αληθινής και αμοιβαίας επικοινωνίας η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα της αποδοχής που αισθανόμαστε από τους άλλους και είμαστε ελεύθεροι να εκφράσουμε τις ανησυχίες, τα συναισθήματά μας και τον τρόπο σκέψης μας χωρίς να φοβόμαστε μήπως μας πληγώσει η γνώμη των άλλων. Εάν ο άνθρωπος που έχουμε απέναντι μας δεν αισθανθεί  την πλήρη και γνήσια αποδοχή μας θα είναι δύσκολο να εκφραστεί ελεύθερα. Ναι! Ως ακροατές έχουμε μεγάλη δύναμη να συμβάλλουμε στην αποτελεσματική επικοινωνία.

Οι αυξανόμενες δυσκολίες της καθημερινότητάς μας δημιουργούν σταδιακά εμπόδια για μία αποτελεσματική επικοινωνία. Είναι στιγμές που αισθανόμαστε ότι οι άλλοι δεν μας καταλαβαίνουν, είναι στιγμές που θυμώνουν μαζί μας, είναι στιγμές που αλλά λέμε και άλλα κάνουμε, είναι στιγμές που θέλουμε να πούμε «όχι» αλλά λέμε «ναι», είναι στιγμές που θέλουμε να πούμε «ναι» αλλά λέμε «όχι».

Πώς μπορούμε λοιπόν να εφαρμόσουμε και να κατακτήσουμε μία πολύ απλή μέθοδο επικοινωνίας ώστε να χτίσουμε δυνατές σχέσεις με τους αγαπημένους μας;  Βρίσκοντας κατ’αρχάς λίγο χρόνο αποκλειστικά για να μιλήσουμε και αποφεύγοντας το οποιοδήποτε ερέθισμα που θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή μας από τον συνομιλητή μας.

Καθίστε και «βαφτίστε» ένα αντικείμενο, π.χ. ένα στυλό, ως το «μαγικό ραβδί». Οι κανόνες είναι απλοί και το αποτέλεσμα θαυμάσιο. Όποιος έχει το ραβδί στο χέρι του μπορεί να μιλήσει όση ώρα εκείνος θέλει και να έχει την προσοχή του άλλου. Θα παραδώσει το ραβδί στον άλλον αποκλειστικά και μόνο όταν αισθανθεί ο ίδιος ότι έχει γίνει κατανοητός και καθ’ όλη τη διάρκεια ο άλλος μπορεί να κάνει μόνο διευκρινιστικές ερωτήσεις για τα λεγόμενα του ομιλούντα. Όταν το ραβδί αλλάξει χέρια οι ρόλοι αντιστρέφονται. Είναι μία άσκηση η οποία βασίζεται σε μία απλή φιλοσοφία αλλά έχει θαυματουργά αποτελέσματα και ίσως να είναι το πρώτο βήμα για να έρθετε ακόμα πιο κοντά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

elGreek

Subscribe to the Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!