Τι είναι το μετεκτρωτικό σύνδρομο (Post Abortion Syndrome); Υπάρχει;

Ανεξάρτητα από φιλοσοφικές, θρησκευτικές και πολιτικές απόψεις σχετικά με την άμβλωση, είναι γεγονός ότι η εμπειρία της μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά μπορεί να έχει και ψυχολογικές επιπτώσεις. Οι λόγοι που κάποια γυναίκα θα κάνει έκτρωση είναι πάντα πολύ προσωπικοί. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να επιλέξουν να κάνουν άμβλωση μετά από βιασμό ή λόγο οικονομικής δυσχέρειας. Σε άλλες περιπτώσεις οι γυναίκες μπορεί να νιώθουν υποχρεωμένες να μην ακολουθήσουν μία εγκυμοσύνη λόγω της πίεσης του συζύγου, φίλων ή μελών της οικογένειάς τους. Σε κάθε περίπτωση, η έκτρωση συνήθως θεωρείται ως λύση σε όλες τις παραπάνω στρεσογόνες καταστάσεις.

   Το σύνδρομο άγχους μετά την έκτρωση ή αλλιώς μετεκτρωτικό σύνδρομο (Post Αbortion Syndrome) αποτελεί το σύνολο των ψυχολογικών επιπτώσεων της άμβλωσης με βάση την διαταραχή μετατραυματικού άγχους (Postraumatic Stress Disorder). Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτός ο όρος (Post Αbortion Syndrome) δεν είναι  όρος ο οποίος έχει γίνει αποδεκτός ούτε από την αμερικανική ψυχιατρική εταιρεία ούτε την αμερικανική ψυχολογική εταιρεία. Κάθε τραυματική εμπειρία μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή μετατραυματικού στρες και η έκτρωση δεν αποτελεί εξαίρεση. Μία γυναίκα μπορεί να είναι ψυχικά υγιής όταν πάρει την απόφαση να τερματίσει μία εγκυμοσύνη.   Μία δύσκολη απόφαση, ακόμη κι αν φαίνεται η πιο σωστή, έπεται μίας εσωτερικής σύγκρουσης, την οποία καλείται η γυναίκα να αντιμετωπίσει , ώστε να αισθάνεται «ειρήνη» με την επιλογή της.


Τα συμπτώματα μιας γυναίκας μετά από έκτρωση μπορεί να αγγίζουν το επίπεδο της μετατραυματικής διαταραχής στρές. Σε αυτή την περίπτωση είναι τα κάτωθι:

  • αίσθημα ενοχής
  • άγχος
  • κατάθλιψη
  • αναδρομές
  • αυτοκτονικές σκέψεις

  Εδώ αναλύονται πλήρως τα συμπτώματα και εδώ μπορείτε να απαντήσετε σε ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης για να διαπιστώσετε εάν η έκτρωση έχει επηρεάσει την ψυχολογική σας υγεία.

  Ενώ η έκτρωση μπορεί να προκαλέσει διαταραχή μετατραυματικού στρες σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και γυναίκες οι οποίες δεν θα υποστούν έντονες αρνητικές συνέπειες.  Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες αισθάνονται ανακουφισμένες μετά από μία έκτρωση. Ωστόσο, οι γυναίκες που είναι εντάξει με την έκτρωση είναι πιο πιθανόν να μιλήσουν για την εμπειρία τους συνεπώς οι γυναίκες που ντρέπονται και λυπούνται για την έκτρωση είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τους ερευνητές. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν δεν παρουσιαστεί διαταραχή μετά την έκτρωση, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι φυσιολογικά προκαλούνται συναισθήματα θλίψης, λύπης και ενοχών. Επίσης, έρχονται μία πληθώρα παραγόντων (που αναλύω σε άλλο άρθρο), όπως για παράδειγμα οι θρησκευτικές πεποιθήσεις κάποιων γυναικών, οι οποίες μπορούν να σταθούν σοβαρό εμπόδιο στο να αποφασίσουν τι είναι το καλύτερο για αυτές. Αλλά η παραδοχή ότι η άμβλωση είναι μία δύσκολη επιλογή δεν ισοδυναμεί με την παραδοχή ότι είναι μια λάθος επιλογή. Τα συναισθήματα είναι σύνθετα και μερικές φορές μία γυναίκα θα χρειαστεί να αναζητήσει συμβουλές για να βοηθηθεί στον τρόπο που θα τα διαχειριστεί. Πιθανόν, επίσης, να χρειαστεί βοήθεια στην διαχείριση οποιουδήποτε αντιληπτού ή πραγματικού στίγματος μπορεί να βιώνει.

  Συμπερασματικά, το μετεκτρωτικό σύνδρομο υπάρχει με τους περιορισμούς που έχω αναφέρει και θα μπορούσε να ξεπεραστεί ακόμα και στην περίπτωση που μία γυναίκα πιστεύει ότι πλέον δεν της επιτρέπεται να είναι ξανά ευτυχισμένη. Ένας συμπονετικός, αμερόληπτος και κατάλληλος θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει μία γυναίκα που έχει υποβληθεί σε έκτρωση να συμβιβαστεί με την απόφαση της και να βρει ξανά την ειρήνη μέσα της, με το σώμα της αλλά και με τους γύρω της.

elGreek

Subscribe to the Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!