Το παιδιά αγαπούν περισσότερο, την μαμά ή τον μπαμπά;

Το παιδιά αγαπούν περισσότερο, την μαμά ή τον μπαμπά;

Ομολογώ ότι ο τίτλος που μόλις διαβάσατε είναι ένας τίτλος «παγίδα»! Απάντηση δεν υπάρχει και αν έχει ακουστεί καμία οφείλουμε να προβληματιστούμε. Είναι όμως μια ερώτηση που συχνά απευθύνεται στα παιδιά από γνωστούς και συγγενείς.  Προσωπικά ποτέ δεν κατάλαβα αυτή την ερώτηση! Δηλαδή το παιδί άλλη επιλογή δεν έχει; θα μπορούσε να αγαπάει πιο πολύ την γιαγιά ή την κυρία που το προσέχει τα τελευταία 8 χρόνια από τα 8 της ζωής του! Ή να αγαπάει και τους δυο του γονείς. Ή να αγαπάει όλους τους συγγενείς του απλά με διαφορετικό τρόπο.  Οι ερωτήσεις όπως γνωρίζουμε έχουν μεγάλη δύναμη. Οι ερωτήσεις καθορίζουν και την ποιότητα των απαντήσεων. Στην περίπτωση μας του δίνουμε μόνο δυο επιλογές: να πει πως αγαπάει περισσότερο την μαμά ή ότι αγαπάει περισσότερο τον μπαμπά. Είναι μια ερώτηση κλειστού τύπου. Όπου η απάντηση είναι μια και συγκεκριμένη. Είναι σαν να το ρωτάμε: «θα φας την φασολάδα τώρα ή σε 10 λεπτά;», δηλαδή να του δίνουμε δυο επιλογές αλλά ουσιαστικά να έχει μόνο μια! Ότι την φασολάδα δεν την γλυτώνει!

Κάθε μας επιλογή ουσιαστικά είναι ένα «ναι» σε αυτό που επιλέγουμε και ένα «όχι» σε αυτό που αφήνουμε. Οπότε το παιδί εάν απαντήσει για παράδειγμα ότι αγαπάει περισσότερο την μαμά. Τότε πως λέτε να αισθανθεί για τον μπαμπά; μήπως μόλις είπε στον μπαμπά ότι δεν τον αγαπάει και τόσο; εκείνος πως νιώθει;


Το ουσιαστικό μήνυμα είναι ότι στον κόσμο μας υπάρχει ανταγωνισμός, δεν μπορείς να τους αγαπάς όλους, η δυνατότητα να αγαπήσεις είναι περιορισμένη. Τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει αυτό στο παιδί όταν κάνει την δική του οικογένεια; ίσως να ψάχνει ανάμεσα στα παιδιά του να δει πιο θα αγαπήσει περισσότερο.

Ένα άλλο μήνυμα είναι ότι δεν μπορείς να έχεις την αγάπη όλων στην ζωή. Ας αναρωτηθούμε όμως είναι αλήθεια αυτό; μπορώ να αγαπάω την γυναίκα μου και τα παιδιά μου εξίσου; μπορώ να έχω την αγάπη όλων τους; μπορώ να φάω και γλυκό και μουσακά;

Ας αναρωτηθούμε παρέα, αγαπάγαμε όλους τους αγαπημένους μας με τον ίδιο τρόπο; ο καθένας μας είναι διαφορετικός και μοναδικός και με διαφορετικό ρόλο στην ζωή μας. Μήπως τους αγαπάμε με διαφορετικούς τρόπους; κάτι που βέβαια σημαίνει ότι μπορούμε να τους αγαπάμε όλους!

Τι κάνω;

Σε περίπτωση όπου ο αγαπητός μας συγγενής ή φίλος επιχειρήσει μια τέτοιου τύπου ερώτηση μην διστάσετε να πάρετε θέση πριν πάρει το παιδί σας. Όχι μην ανησυχείτε δεν θα του πάρετε τον λόγο απλά θα προσθέσετε ακόμα μια επιλογή: ότι μπορούμε να τους αγαπάγαμε όλους ίσως με κάποιες διαφορές τον καθένα. Όπως για παράδειγμα « αισθάνομαι την αγάπη του πατέρα μου όταν με πάει βόλτα στο πάρκο και την αγάπη της μαμάς μου όταν μου διαβάζει παραμύθια για να με πάρει ο ύπνος». Δεν υπάρχει περιορισμός, ούτε ανταγωνισμός στην αγάπη και ο καθένας μας έχει αναπτύξει διαφορετικούς τρόπους να την εκφράζει και να την απολαμβάνει.

elGreek

Subscribe to the Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!