Συντροφικές Σχέσεις: Το θέμα δεν είναι ποτέ τα πιάτα! part 2

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ

(με σκοπό την αποκλιμάκωση των εντάσεων και δημιουργία ενός κλίματος κατανόησης στην συντροφική σχέση)

Καταλαβαίνω πως κάποιες φορές όταν γυρνάς στο σπίτι και δεν σε υποδέχεται μία ζεστή αγκαλιά ένα ζεστό βλέμμα ένα χαμόγελο που είναι τόσο σημαντικά για σένα από εκείνη είναι σαν να κόβονται τα γόνατά σου είναι σαν να χάνεται η γη κάτω από τα πόδια σου. Μιλώντας ως άντρας προς άντρα σε προσκαλώ να παραδεχτείς το πόσο σημαντική είναι για σένα αυτή η γυναίκα, αν αμφιβάλλεις για αυτό μη διαβάσεις παρακάτω. Για να την έχεις στη ζωή σου κάτι σημαίνει για σένα. Σε προσκαλώ λοιπόν να παραδεχτείς πόσο σημαντικό για σένα είναι το χαμόγελο της πόσο σημαντική είναι η γλυκύτητα της, το νάζι της όταν σε κοιτάει πόσο σημαντικό είναι ένα απαλό χάδι στην πλάτη και πόσο ακόμα πιο σημαντικό είναι με τα λόγια της και την στάση της να σε κάνει να νιώθεις ο πιο σπουδαίος άντρας στον κόσμο. Την ταυτότητά μας ως άντρες μόνο οι γυναίκες μπορούν να την καθρεφτίζουν και αντίστοιχα τη γυναικεία ταυτότητα μόνο οι άντρες. Φαντάσου ένα κόσμο μόνο με γυναίκες, δεν θα υπήρχε λόγος να τις λένε γυναίκες. Άρα η ταυτότητα “άντρας” μπορεί να υπάρξει μέσα σε μία κοινωνία που υπάρχουν άντρες και γυναίκες το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες φυσικά.

Αν λοιπόν δεν δεις τις ανάγκες της και δεν αναδείξεις την ομορφιά της άρα και τη γυναικεία της ταυτότητά μην περιμένεις να αναδείξει και εκείνη την δική σου ταυτότητα.

Όσο συνειδητοποιείς πόσο σημαντική είναι εκείνη για σένα και πόσο σημαντική είναι η αναγνώριση της σημαντικότητας σου τότε πιθανόν ο καυγάς για τα πιάτα να πάρει μία άλλη τροπή:

” Aγάπη μου επιλέγω αυτήν την ήρεμη στιγμή για να σου πω κάποια πράγματα που σκέφτηκα. Καταλαβαίνω πώς ειδικά αυτή την περίοδο έχουν πέσει πολλά στο κεφάλι σου καταλαβαίνω ότι κάνεις πολλά και κουράζεσαι. Βλέπω ότι το χαμόγελό σου δεν βγαίνει όσο εύκολα έβγαινε παλιά και ανησυχώ τι μπορεί να σου συμβαίνει. Σκέφτομαι ότι το πρόβλημα τελικά δεν είναι τα πιάτα όμως είναι μία καλή αφορμή να κάτσουμε να σκεφτούμε πώς νιώθουμε για αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Καταλαβαίνω πολλές φορές ότι δεν είμαι κοντά σου με τον τρόπο που θα ήθελες αλλά και με τον τρόπο που θα ήθελα και εγώ. Συμβαίνουν πράγματα στη δουλειά που μου ρουφάνε πάρα πολύ μεγάλη ενέργεια και δυστυχώς κάποιες φορές δεν καταφέρνω να τα αφήσω έξω από την πόρτα και τα φέρνω στο σπίτι μας. Με συγχωρείς για αυτό δεν μπορώ να το καταφέρνω πάντα. Δεν σου έχω πει ποτέ πόσο πραγματικά με πληγώνει να ακούω ειδικά από σένα το πιο σημαντικό άνθρωπο στη ζωή μου, που έχω επιλέξει να είναι κοντά μου ότι δεν τα κάνω καλά γιατί είμαι άχρηστος. Εκείνη τη στιγμή θέλω να ανοίξει η γη και να με καταπιεί, πολλές φορές λέω μέσα μου καλύτερα να μην υπάρχω. Και σκέφτομαι πως αντί να κάτσω όπως τώρα να σου πω πόσο πολύ με πληγώνει αυτό αρχίζω και σου επιτίθεμαι και εγώ και παρόλο που βλέπω ότι με αυτά που σου λέω καταστρέφω τη σχέση μας και με πονάει πάρα πολύ ακόμα περισσότερο με πονάει το να μην αξίζω για σένα. Δεν το αντέχω. Εκείνες τις στιγμές τα πράγματα είναι δύσκολα, έχω πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη το χαμόγελό σου και τη γλυκιά σου τη ματιά να καθησυχάσουν λίγο αυτό το τεράστιο φόβο που νιώθω μέσα μου ότι με απορρίπτεις και ότι δεν είμαι σημαντικός για σένα. Το να σε χάσω μου φαίνεται η καταστροφή, αισθάνομαι ότι θα χω κάνει το μεγαλύτερο λάθος του κόσμου. Σε αγαπώ πολύ και θέλω να είμαι μαζί σου και να είμαστε καλά, το χαμόγελό σου, τα μάτια σου τρέφουν την κουρασμένη μου ψυχή και αυτό μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις. Τρέμω από το φόβο αλλά οφείλω να σου πω πως δεν έχω λύσεις για όλα και πως ναι κάποια πράγματα δεν τα κάνω καλά όμως στη μεταξύ μας σχέση θέλω να μου λες τι είναι αυτό που χρειάζεσαι και να ξέρεις θα βάλω τα δυνατά μου να ανταποκριθώ στην ανάγκη σου. Τι λες θες να δοκιμάσουμε μία νέα αρχή σε αυτή τη βάση;”
Ο παραπάνω τρόπος είναι ένα παράδειγμα το οποίο απορρέει από την εξής αρχή: φρόντισε τον σύντροφό σου για να σε φροντίσει.

Φυσικά βασική προϋπόθεση είναι πριν φροντίσεις τον σύντροφό σου να έχεις φροντίσει τον εαυτό σου ή να έχεις μάθει να τον φροντίζεις και να είσαι σε επαφή με τις ανάγκες σου με τις επιθυμίες σου έτσι ώστε να μπορείς αυτά να τα βάλεις σε λόγια αλλά με έναν τρόπο που να είναι φροντιστικός και για τον σύντροφό σου.

Και πιο συγκεκριμένα ο τρόπος που επικοινωνείς την ανάγκη σου είναι σημαντικό να:

  • Δείχνει κατανόηση και ενσυναίσθηση στο πώς νιώθει ο άλλος
  • Δείχνει κατανόηση προς τον εαυτό σου
  • Θρέφει & φροντίζει την ανάγκη του άλλου (αν της λες ότι φεύγεις σε κάθε καυγά οι πιθανότητες να σε ακούσει είναι πολύ περιορισμένες

Με άλλα λόγια δεν πριονίζεις τα πόδια της καρέκλας που θέλεις να κάτσεις!

Έτσι θα βοηθήσεις την σχέση σου να βγει από τον φαύλο κύκλο.

Εργασία με τον εαυτό:

  1. Σε προσκαλώ να διαβάζεις τα παραπάνω λόγια και να τα κάνεις πρόβα με τον εαυτό σου, να αναρωτηθείς ποια από αυτά μιλάνε για σένα. Αν κάτι από αυτά αναγνωρίσεις στον εαυτό σου τότε αυτό θα είναι αρκετό για να γίνει μια νέα αρχή μέσα σου!
en_USEnglish

Subscribe to the Newsletter

Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, tutorials and special offers!